Rudy Moons

Mijn foto-avontuur

Het avontuur begon

Geboren op 12 augustus 1961, de eerste occasie reflexcamera gekocht op mijn 16 jaar. Sinds dat moment begon het foto-avontuur. De eerste jaren met de Zenit camera experimenteerde ik vrij veel met Cokin voorzet filters om beelden tijdens het fotograferen al aan te passen. Uiteraard kon ik het resultaat pas na ontwikkeling van het filmrolletje bekijken. Toen de Zenit het begaf kocht ik een nieuwe Chinon reflexcamera met twee Makinon zoom lenzen. Bij de 70-200mm had ik een setje macro voorzetlenzen bijgekocht. Macrofotografie leek me leuk. Even later kocht ik met mijn spaarcentjes een reportageflitser die als macroflits gebruikt kon worden en begon de ontdekkingsreis naar het kleine in de natuur.

De stap naar digitaal

Na een pauze van een paar jaar kocht ik in 2003 mijn eerste digitale camera, een compact toestel. Snel kwam de passie terug boven en in 2009 deed de eerste digitale reflexcamera zijn intrede hier. Een all-rounder met de toen nieuwe 18-200mm zoomlens. De macrolens volgde snel. De oude macroflits die deed het niet meer, dus we gingen op zoek naar een oplossing met een standaard reportageflits en zo kwam ik bij strobist-belichting uit.

Strobist

Tijdens een workshop Strobist bij Koen Hillewaerts in Leuven kwam ik niet enkel in contact met draadloos flitsen, maar ook met modelfotografie. Het draadloos flitsen kon ik toepassen bij macrofotografie, maar het fotograferen van mensen lag mij wel. De eerste fotoshoot op locatie kwam er vrij snel. Om mijn skills te verbeteren volgde ik enkele workshops bij Strobist Workshops. Michel Engelen, een topfotograaf was tijdens de verschillende workshops mijn coach.

PhotoworkZ.be

Via o.a. Facebook publiceerde ik mijn fotowerk en zo werd de naam Photoworks geboren. Gezien Photoworks.be al bestond nam ik PhotoworkZ.be als domeinnaam, wat verwijzend naar mijn nerdy computer interesse. Ik bouwde mijn eerste website met een overzicht van mijn fotowerk. De “nonkel” fotografeerde soms al eens voor de familie, communicanten, een huwelijk,… . Vrij snel kreeg ik aanvragen om communicanten en huwelijken te fotograferen van mensen buiten de familiekring. Gezien de regelmatige vragen, was het tijd om van PhotoworkZ.be een bedrijf in bijberoep te maken. Op 4 april 2015 ging PhotoworkZ.be officieel van start. Het plan was om een pakket aan te bieden van webdesign en fotografie. Ondertussen draaien er enkele door PhotoworkZ.be gebouwde en gehoste websites en fotograferen, we dankzij de meer dan 45 jaar ervaring een brede waaier aan fotografieprojecten.

Photoshop & Co

Voor het digitale foto-tijdperk scande ik de dia’s en foto’s in om deze nadien te bewerken in “THE GIMP”, wat ik draaide op de PC onder Linux. Microsoft Windows was toen niet aan mij besteed.

Met het intrede van de digitale camera en de opkomst van Adobe Photoshop schakelde ik van Linux over naar Windows 8. Linux gebruik ik nu nog voor de home- en backupserver. Met de ervaring die ik had met “The GIMP” kon ik vrij snel aan de slag met Photoshop en Lightroom. Ik volgde in die periode enkele onlinecursussen en bekeek vrij veel YouTube vids om binnen Photoshop mijn weg te vinden. Vandaag spelen we met Photoshop en Lightroom. Achtergronden verwijderen, composities maken, objecten verwijderen enz. Een onmisbare tool voor een fotograaf om de kwaliteit van het fotowerk opteliften.

Above and beyond

Tijdens de corona pandemie viel het fotowerk alsook een groot deel van de fotografiehobby weg. Sinds mijn kinderjaren was ik fan van Sci-Fi boeken, films en series. Met Start Trek aan de kop. Ik fotografeerde al regelmatig eens de maan en de Orionnevel. Met Venus hoog aan de nachtelijke waagde ik ook daar mijn kans. Snel kwam het idee om een budgetvriendelijke telescoop aan te schaffen en stapte ik in de wereld van astrofotografie. Ondertussen werd de budgetvriendelijke configuratie vervangen door een wat mindere budgetvriendelijke…

Vandaag fotografeer ik sterrestelsels en nevels. Op vraag van klanten lever ik deze unieke beelden afgedrukt als poster. De collectie vind je op Flickr.

Logo

Ik kijk er naar uit om jouw fotoproject uit te voeren